Doktorgrader

Avlagte doktorgrader gir et estimat på forskningsaktivitet og bruk av rekrutteringsstillinger. Siden det kun er universitetene som kan være gradsgivende institusjon vil de fleste hittil avlagte doktorgrader være ført hos dem. Mye av arbeidet kan imidlertid være utført og lønnet av andre institusjoner. Det foregår også p.t. doktorgradsløp tilknyttet tannhelsetjenestens kompetansesentre som vil få graden ved andre læringssteder enn de tre universitetene med tannhelseutdanning.

Doktorgrader ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Bergen

Doktorgrader ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo

Doktorgrader ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Tromsø

Kurver som viser antall avlagte doktorgrader fordelt mellom de odontologiske fakultetene ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø. Den gule kurven viser totalt antall avlagte doktorgrader innen oral helse.

Andelen doktorgrader fordelt på kjønn endrer seg noe fra år til år, men det er vanskelig å se noen klar trend på dette. Dette avviker fra tall presentert av De regionale helseforetakene innen generell medisin, som viser en klar overvekt av kvinnelige doktorander hvert år i perioden 2007-2019.

Kurver som viser antall avlagte doktorgrader innen oral helse fordelt på kjønn.

Bruk av rekrutteringsstillinger

I all hovedsak er rekrutteringsstillinger (ph.d.-stipendiat) tilknyttet universitetene. Noen stipendiater er imidlertid tilknyttet tannhelsetjenestens kompetansesentre. En del av disse er underlagt en gradsgivende institusjon, som i mange tilfeller er et av de tre universitetene med tannhelseutdanning og vil således være inkludert i diagrammene nedenfor. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at for eksempel TkØ har 1 Offentlig sektor ph.d. i Innlandet og 2 i Agder.

Det sees en generell økning i antall rekrutteringsstillinger ved alle tre universitetene i perioden 2017-2020. Antall stillinger varierer imidlertid betydelig mellom de tre universitetene.

Kurver som viser antall rekrutteringsstillinger (ph.d. stipendiater) ved de odontologiske fakultetene ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø. Den gule kurven viser totalt antall rekrutteringsstillinger innen oral helse ved de tre utdanningsinstitusjonene.

Vitenskapelig ansatte

Data om fordeling av vitenskapelige stillinger er hentet ut fra de odontologiske fakultetene ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø. Av diagrammet nedenfor kan man se at rekrutteringsstillingene (stipendiat og postdoktor) utgjør om lag 1/3 av de vitenskapelige stillingene innen oral helse. Likeledes utgjør professorstillinger omtrent samme andel. Det kan sees en dreining fra 2017 til 2020 der rekrutteringsstillingene utgjøre en høyere andel av de vitenskapelige stillingene sammenliknet med professorstillinger.

Fordeling av vitenskapelige stillinger ved de odontologiske fakultetene ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø i 2017 og 2020.

Tannhelsetjenestens kompetansesentre har også ph.d.-studenter, post-doc-, forsker- og professor II-stillinger. Det kan også blant disse institusjonene sees en positiv utvikling fra 2017, særlig på antall ph.d.-studenter som er tatt inn.